Δωρεάν πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού: απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η ένταξη των βιοδεικτών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή σχετικά με την υλοποίηση επίσημου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, για γυναίκες ηλικίας 49-50 ετών, και την ένταξη των βιοδεικτών BRCA 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Υγείας αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM) και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υγείας, φροντίδας και περίθαλψης των γυναικών με καρκίνο μαστού καθώς και την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για την πρόληψη και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης και πρόληψης ενάντια στο καρκίνο του μαστού που κορυφώνεται την 25Η Οκτωβρίου, και τις εξαγγελίες σας σχετικά με τον μαστογραφικό έλεγχο των γυναικών ενημερωθήκαμε για την υλοποίηση επίσημου προγράμματος πρoσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, για γυναίκες ηλικίας 49-50 ετών, ως μια επιπλέον παροχή στον γυναικείο πληθυσμό πέραν του ήδη υπάρχοντος κανονισμού του ΕΟΠΠΥ που ορίζει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας στη χώρα μας. Είναι θετική η δράση της δωρεάν προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας για γυναίκες 49-50 ετών ωστόσο, η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες (guidelines) για τη διενέργεια ενός σωστά δομημένου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (screening). Για το λόγο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού είναι στη διάθεσή σας για τη συμβολή στον άμεσο σχεδιασμό του προγράμματος

Επιπρόσθετα, σε συνέχεια των Υπ/αριθμ. Πρωτοκ 19033/27.2.2019 και 19066/21.5.2019 επιστολών του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το θέμα της διαδικασίας ένταξης των βιοδεικτών BRCA 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαδικασία η οποία δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα παρότι η απόφαση κοστολόγησης εκδόθηκε το 2018. (ΦΕΚ-12/09/2018, Αρ. Φύλ. 3969). Η μη ένταξη των βιοδεικτών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών στην εξέταση παρότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για να υπάρχει η αναγκαία πληροφορία για την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και σε ότι έχει σχέση με τη διαχείριση κινδύνου για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφόσον η μετάλλαξη συνδέεται με κληρονομικό καρκίνο.

Τα θέματα που σχετίζονται με τον Καρκίνο του Μαστού είναι πολλαπλά και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους είναι αναγκαίος. Για αυτό προτεραιότητα μας είναι η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, ως την καλύτερη πηγή έγκυρων δεδομένων για τον καρκίνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για προβλέψεις σε εθνικό επίπεδο.

Τελειώνοντας, πιστεύουμε πως η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον Καρκίνο του Μαστού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση πολιτικών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε σε άμεσες ενέργειές σας που θα ενισχύουν τον κοινό μας στόχο για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού όπως επίσης και για την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού και της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία πιθανόν να σας φανεί χρήσιμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροχαίο δυστύχημα στην Κορινθία – Νεκρός 33χρονος μοτοσικλετιστής

Τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έχασε ένας 33χρονος...

Δράση ενημέρωσης για την Υγεία σε καταυλισμούς Ρομά στη Σπάρτη

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ του...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/04/2024 λόγω εργασιών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, θα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο