Τρόποι μέτρησης σωματικού λίπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ζυγαριά δεν είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβετε αν είστε υπέρβαροι. Διαβάστε πώς το σωματικό λίπος μετριέται και ποιο είναι το ποσοστό του σωματικού λίπους σε σύγκριση με το συνολικό βάρος σας.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούν τις λέξεις “σωματικό λίπος» έχουν αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, στην σωστή αναλογία, το λίπος είναι πραγματικά κρίσιμο για την διατροφή και την υγεία μας. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η ικανότητα του ανθρώπου να αποθηκεύει επιπλέον σωματικό λίπος επέτρεπε στους προγόνους μας να επιβιώσουν σε περιόδους λιμού, ή όταν η τροφή ήταν δύσκολο να βρεθεί συχνά. Ακόμα και σήμερα είναι απαραίτητο στη λειτουργία του σώματος, τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος, και στην προστασία των οργάνων από τραύματα.

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν αποθηκεύεται στο σώμα μας πάρα πολύ λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, υπέρταση, δυσανεξία στη γλυκόζη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το λίπος που αποθηκεύεται στη μέση μας, δημιουργώντας αυτό που συχνά ονομάζεται «σχήμα μήλου” ή σωσίβιο, σε αντίθεση με το λίπος στους γοφούς και τους μηρούς, σώμα σε «σχήμα αχλαδιού” .

bodyfat

“Το κανονικό σωματικό λίπους για τους άνδρες είναι περίπου 8-15 τοις εκατό του συνολικού σωματικού βάρους τους και για τις γυναίκες περίπου 20 με 30 τοις εκατό», λέει η Caroline Apovian, MD, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής και Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διευθυντής του Κέντρου για τη Διατροφή και Διαχείριση Βάρους στο Boston Medical Center.

Λίπος σώματος: Πώς μπορεί να μετρηθεί;

Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για να μετρηθεί η ποσότητα του λίπους του σώματος σε ένα άτομο. “Ο πιο ακριβής τρόπος είναι η υποβρύχια ζύγιση, «στην οποία ζυγίζεται το πρόσωπο στη επιφάνεια και στη συνέχεια υποβρύχια,” λέει η Mary M. Flynn, PhD, RD, επικεφαλής της έρευνας διαιτολόγος και βοηθός καθηγητής της ιατρικής στο νοσοκομείο Miriam και το Πανεπιστήμιο Brown στο Providence, RI “Αλλά ο εξοπλισμός για αυτό είναι πολύ δαπανηρός και δεν είναι άμεσα διαθέσιμος.”

Μια άλλη αρκετά ακριβή επιλογή είναι η Bioelectric Impedance Analysis (BIA). Η ΒΙΑ αποτελείται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο χέρι και το πόδι ενός ατόμου, ενώ ρεύμα (το οποίο δεν γίνεται αισθητό στο άτομο) διέρχεται μέσα από το σώμα. Το λίπος περιέχει λιγότερο νερό ενώ οι μυς περισσότερο νερό και οι μετρήσεις του ρεύματος μας δίνουν τα αποτελέσματα. Οι αριθμοί που προκύπτουν δημιουργούν μια εξίσωση της οποίας τα στοιχεία προσδιορίζουν το ποσοστό του λίπους και του άπαχου ιστού.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης και ο προσδιορισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η περίμετρος της μέσης πάνω από 35 ίντσες (89 εκ.) για τις γυναίκες και 40 ίντσες (101,6 εκ.) για τους άνδρες είναι αιτία για ανησυχία.

Ο ΔΜΣ γίνεται πολλαπλασιάζοντας το βάρος σας σε κιλά με 703, διαιρώντας τον αριθμό που προέκυψε με το ύψος σας σε ίντσες δύο φορές. Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 18,5 το άτομο είναι λιποβαρές, 18,5 – 24,9 είναι φυσιολογικό, 25,0 – 29,9 είναι υπέρβαρο, και πάνω από 30 είναι παχύσαρκο.

«Ωστόσο, ο ΔΜΣ από μόνος του δεν αποτελεί ένδειξη του σωματικού λίπους, ειδικά σε αθλητές και bodybuilders. Μεγαλώνοντας τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του ΔΜΣ, “λέει η Elizabeth Downs, RD, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Albert Einstein College of Medicine στο Bronx, της Νέας Υόρκης.

bodyfatchart

Ένας τελικός τρόπος προσδιορισμού του σωματικού λίπους χρησιμοποιεί δαγκάνες στο δέρμα για τη μέτρηση του λίπους σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι είναι εύκολο να γίνουν λάθη, αλλά η μέθοδος αυτή επίσης δεν μετρά το εσωτερικό λίπος ή το λίπος που περιέχεται στους μηρούς και τα στήθη των γυναικών.

Τελικά το ποσοστό του σωματικού λίπους είναι απλώς ένας ακόμα αριθμός στην εξίσωση της υγείας. Και αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη άσκησης και μείωση των θερμίδων .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Απριλίου. Κοινές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές υποδομές ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ομοσπονδίας και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Με διάθεση συνεργασίας για την προβολή, την ανάδειξη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο