ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίοΔιαβάσαμε: «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» από τον...

Διαβάσαμε: «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» από τον Κώστα Κρομμύδα

Αν κάποιος που κάποτε σου έκανε κακό γυρίσει και ζητήσει συγγνώμη, πως αξίζει να τον συγχωρήσεις;

Όταν είσαι σίγουρη πως το κακό που έκανε σ’ εσένα δεν το έκανε ποτέ σε κανένα άλλο… ούτε πριν ούτε μετά!

Μέχρι τα δεκαεπτά της χρόνια, η Μενεξιά μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο των βορείων προαστίων. Ποτέ δεν έμαθε την ακριβή αφετηρία της ζωής της, ήταν απλώς ένα μωρό που κάποιος εγκατέλειψε στα σκαλιά του ιδρύματος. Με μόνη παρέα τον εαυτός της και το τραγούδι να τη συντροφεύει στις καθημερινές δουλειές στο ορφανοτροφείο, η Μενεξιά ονειρεύεται κάποια στιγμή να ανέβει στο πάλκο και να γίνει το πιο λαμπρό αστέρι του ρεμπέτικου. Όμως, η ζωή στο ορφανοτροφείο είναι δύσκολη και γεμάτη κανόνες και με εκείνην να νιώθει πως «πνίγεται με κάθε μέρα που περνά, αλλά δίπλα της έχει τον «φύλακα άγγελό» της, τη Σοφία, να τη προειδοποιεί και να τη προστατεύει. Όταν, το βράδυ της Ανάστασης γνωρίζει τον Παντελή, εκείνος της υπόσχεται ότι θα πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο, όμως κάτι μέσα της την κάνει νιώθει επιφυλακτικά. Ώσπου, ο αιφνίδιος χαμός της φίλης της λειτουργεί καθοριστικά στην απόφασή της και έτσι κάνει το μεγάλο βήμα.

Φεύγοντας από τον ασφυκτικό κλοιό του ορφανοτροφείο , η Μενεξιά θα αναζητήσει τον Παντελή για να τη βοηθήσει επιτέλους να ανέβει στη σκηνή. Σύντομα όμως, θα διαπιστώσει πως ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και οι υποσχέσεις πάντα κρύβουν κινδύνους. Σε αυτή τη δύσβατη πορεία θα την εκμεταλλευτούν και λίγο πριν πατήσει στο πάλκο θα τη σιωπήσουν. Η αγγελική φωνή της θα σιγήσει, η ζωή της θα σκοτεινιάσει και η ψυχή της θα γεμίσει με οργή, μίσος και δίψα για εκδίκηση για εκείνους που της στέρησαν τη ζωντάνια, το μπρίο και το κέφι της . Η μοίρα για άλλη μια φορά θα της δείξει το σκληρό πρόσωπό της, η Μενεξιά θα κλάψει, θα γονατίσει και θα ματώσει, όχι όμως για πολύ. Η Αντωνία και ο Αναστάσης, σαν άλλοι «φύλακες άγγελοι» της , θα τη βοηθήσουν βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια και θα της δείξουν είναι πραγματικά να σ’ αγαπούν. Τότε η Μενεξιά θα καταλάβει πως ήρθε η ώρα να κοιτάξει τη ζωή που θα επιλέξει εκείνη και όχι οι άλλοι για αυτή…

Η πραγματική αγάπη δεν σε φυλακίζει. Σε κρατά ελεύθερη μέσα στην αγκαλιά της …

Ο Κώστας Κρομμύδας στο νέο του μυθιστόρημα μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1960, την εποχή που μεσουρανούσε το ρεμπέτικο τραγούδι και μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής έγραψαν ιστορία. Πρωταγωνίστρια μας η Μενεξιά, ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, που δεν έμαθε ποτέ τη πραγματική αφετηρία της ζωής της και που μεγάλωσε πίσω από τις ερμητικά κλειστές πύλες του ορφανοτροφείου έχοντας ως μόνο όνειρο να ανέβει στο πάλκο! Τοποθετημένο σε μια δεκαετία όπου η γυναίκα δεν είχε ακόμα δικαιώματα και τις κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή της τις λάμβαναν άντρες, ο Κώστας Κρομμύδας εξυμνεί τη ζωή της ρεμπέτισσας και με την ηρωίδα του δίνει φωνή σε όσες κακοποιήθηκαν και που φοβήθηκαν να μιλήσουν. Ο Κώστας Κρομμύδας έχει το μοναδικό χάρισμα να παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και να τον μεταφέρει με μαεστρία στον κόσμο που έχει δημιουργήσει και να τον καθηλώσει, έτσι και εδώ υπόσχεται να κάνει το ίδιο. Εμείς, από πλευράς μας θα σας ευχηθούμε καλή ανάγνωση και να αφήσετε τους στοίχους του ομότιτλου τραγουδιού να σας συντροφεύσουν σε αυτό το όμορφο αναγνωστικό ταξίδι.

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο