Β. Κοσμοπούλου: “Η Έκτη είναι το κενό, η μη παρουσία αλλά και μια εκκρεμότητα από το παρελθόν με προεκτάσεις στο παρόν και το μέλλον.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τη συγγραφέα των Εκδόσεων Εύμαρος, Βίκυ Κοσμοπούλου. Με αφορμή τη κυκλοφορία της νέας συλλογής διηγημάτων της “ΕΚΤΗ και άλλες αφηγήσεις”, η κα. Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στη διάκριση της πρώτης ενότητας της Έκτης στο διαγωνισμό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος αλλά και στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια της. 

Ακολουθεί η συνέντευξη 

Τον Ιούλιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εύμαρος, η νέα σας συλλογή διηγημάτων με τίτλο «ΕΚΤΗ και άλλες αφηγήσεις». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτή;

Είναι μια ιδιότυπη συλλογή διηγημάτων. Πρόκειται για τον τραγικό μονόλογο της έκτης Καρυάτιδας που βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο. Έχει αφορμή την απώλεια και την ιστορία. Μέσα από το ακατέργαστο πένθος και την απροστάτευτη τραυματικής της εμπειρία η ΕΚΤΗ διατρέχει όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε ενότητες. Στο τέλος κάθε ενότητας, σαν από χορό τραγωδίας “σηκώνεται” ένας άνθρωπος για να αφηγηθεί τα δικά του βιώματα στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ή κατάσταση. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από μονολόγους άλλων “κλεμμένων” αγαλμάτων και γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού.

Πώς «γεννήθηκε» η ΕΚΤΗ; Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της;

Μέρος από την πρώτη ενότητα της Έκτης είχε διακριθεί σε διαγωνισμό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Ύστερα με εξίταρε η ιδέα να την εμπλουτίσω και σιγά σιγά ήρθαν οι υπόλοιπες ενότητες του μονολόγου και οι αφηγήσεις ως “στάσιμα”. Η Έκτη είναι το κενό, η μη παρουσία αλλά και μια εκκρεμότητα από το παρελθόν με προεκτάσεις στο παρόν και το μέλλον.

Πως συνδέονται τα αρχαία ρητά με τα κομμάτια των ενοτήτων;

Στην αρχή κάθε κομματιού των ενοτήτων υπάρχουν αποφθέγματα από αρχαίους φιλοσόφους τα οποία γίνονται η αφορμή για την εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων και των σκέψεων που εκθέτει η Έκτη για αυτά και τη δική της αρπαγή, την απουσία και την απώλεια.

Τι συμβολίζουν τα επτά Υφαντά; Ποια είναι η ιστορία τους;

Πρόκειται για πέντε αγάλματα (Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης, Κιστοφόρος Κόρη της Ελευσίνας, Κνιδία Αφροδίτη, Πληγωμένη Αμαζόνα) και δύο γλυπτά (Εργαστίνες από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και Μαγεμένες από τη Θεσσαλονίκη) που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού και μέσα από τους σύντομους τραγικούς μονολόγους τους έχουν ως αίτημα την επιστροφή τους. Τα υφαντά τους τρέμουν από μοναξιά, θλίψη, λαχτάρα, οργή…

Πως καταλήξατε να έχει η συλλογή διηγημάτων σας τη δομή μιας αρχαίας τραγωδίας;

Τα “στάσιμα” ήρθαν ως ιδέα σε δεύτερο χρόνο. Ήθελα να δώσω και μια περισσότερο ανθρώπινη βιωματική διάσταση στα γεγονότα και να σκιαγραφήσω τον ψυχισμό ανθρώπων που έζησαν σε συγκεκριμένες περιόδους και δύσκολες καταστάσεις.  Παράλληλα θεώρησα ότι θα κάνει το κείμενο πιο ζωντανό και πολυεπίπεδο.

Τι μεσολάβησε στο χρονικό από τότε που εκδώσατε το πρώτο σας βιβλίο: 2018 – 2022; Ήταν μια περίοδος δημιουργίας ή συγγραφικής συλλογής;

Ήταν διάστημα με αρκετό διάβασμα ελληνικής κυρίως λογοτεχνίας, συγγραφής της Έκτης, συγγραφής κειμένων για συλλογικά έργα, διάστημα ιδεών εμπειριών, σκέψεων και ιδεών. Η περίοδος της καραντίνας έφερε ανατροπή στην έκδοση της Έκτης η οποία τελικά είχε την καλή τύχη να εκδοθεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.  Στο διάστημα της αναμονής της έκδοσής της έγραψα μια συλλογή διηγημάτων την οποία έχω σκοπό να εμπλουτίσω και ίσως να είναι το επόμενο βήμα.

Πως αγκάλιασε το αναγνωστικό κοινό την ΕΚΤΗ και που έχει παρουσιαστεί;

Η ΕΚΤΗ παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα τον περασμένο Αύγουστο και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Παράλληλα έχει κάνει την παρουσία της στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Ζαππείου. Το Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη αποδοχή μια εικαστική έκθεση σε γκαλερί της Αθήνας με έργα εμπνευσμένα από το βιβλίο. Όλες οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις με σκοπό να επικοινωνηθεί το βιβλίο είχαν επιτυχία με τους ανθρώπους που το παρουσίασαν και το κοινό να εκφράζεται με θέρμη για το συγγραφικό εγχείρημα. Περισσότερο σπουδαία είναι η επαφή με τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων. Είναι όμορφο ένα βιβλίο να γίνεται τροφή και αφορμή για σκέψη.

Μέρος των εσόδων θα δωριστεί στο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων «Η σκυτάλη», κίνηση που σπανίζει στο χώρο, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή τη πρωτοβουλία;

Από κάθε αντίτυπο των εκδόσεων Εύμαρος που αγοράζεται, ένα μέρος δωρίζεται στη Σκυτάλη. Μια κίνηση- πρωτοβουλία του εκδότη Πέτρου Κακολύρη ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος και με αυτή την κίνηση επιθυμεί να ενισχύσει το σύλλογο  και μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού να προωθήσει την ιδέα για τη σημαντικότητα της μεταμόσχευσης.

Ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, τι ετοιμάζεται το επόμενο χρονικό διάστημα;

Σίγουρα θα εμπλουτίσω την επόμενη συλλογή διηγημάτων που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό της μέρος και θα αναζητώ το θέμα που θα με απασχολήσει σε επόμενο βιβλίο. Μια νουβέλα ίσως θα ήταν ένα καλό βήμα. Μένει να φανεί μέσα στον χρόνο…

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να γνωρίσω την ΕΚΤΗ στο αναγνωστικό σας κοινό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο