Διαβάσαμε: «Μικρασία. Το τραγούδι του αποχωρισμού» από τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τόσα και τόσα γίνηκαν στη ζωή μου έκτοτε κι όμως. Ακόμη εκείνο το ανατριχιαστικό αχολόγημα αντηχεί μέσα μου σαν αδιάκοπος εφιάλτης.

Φώκαια, 1914

Η Άννα ζει με την οικογένεια της μια όμορφη και ήρεμη ζωή στη Φώκαια, ώσπου διακόπτεται απότομα από τους Νεότουρκοι όταν αποφασίζουν να αλλάξουν βίαια τις ισορροπίες με εκτουρκισμό και διωγμό του Ελληνικού πληθυσμού. Η Άννα και η μικρότερη αδερφή της, η Φροσούλα, θα επιβιώσουν από τη σφαγή. Αδυνατούν να πιστέψουν πως από εκεί που Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν αρμονικά, τώρα οι Τούρκοι φίλοι και γείτονες τους σήκωσαν όπλο εναντίον τους! Οι δύο αδερφές από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν στη Σμύρνη, στο «σπίτι» της κιορ Ταρούς, μια γυναίκας του υποκόσμου που έχει αλισβερίσια με «κάθε λογής φυράματος», θα τις εκμεταλλευτεί και θα τις ταπεινώσει με τον χειρότερο τρόπο, μα εκείνες μέσα σε αυτό το βούρκο της ασχήμιας και του υποκόσμου θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις ψυχές τους αγνές και ακεραίες. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να αποδράσουν, το κυνηγητό από τους άντρες της κιορ Ταρούς θα είναι ανελέητο, οι δυο αδερφές αναγκάζονται να χωριστούν για να επιβιώσουν και αποχωρίζονται η μια την άλλη με την υπόσχεση να ανταμώσουν ξανά στον σταθμό του Αϊντινιού.

Η Άννα θα αναζητήσει καταφύγιο στις φτωχογειτονιές του Φασουλά και του Χατζηφράγκου, οι άνθρωποι της ελληνικής συνοικίας θα της δώσουν απλόχερα την ασφάλεια και τη στοργή που της στέρησε η καταστροφή. Ο παπά Γιώργης και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ορφανοτροφείου, κ. Μπουρατζής, θα σταθούν από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της ενώ ο Γιάλας θα τη βοηθήσει να κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Η Άννα θα βρεθεί από τα σκοτεινά καταγώγια στις ολόφωτες βεγγέρες και στις λαμπερές αίθουσες του Σπόρτινγκ Κλαμπ και της Λέσχης των Κυνηγών, και στους σπαρακτικούς αμανέδες και καρσιλαμάδες της οι Σμυρνιοί θα αναζητήσουν λύτρωση από τα βάσανά τους. Ο δρόμος της δε θα είναι εύκολος, ο αγώνας να βρει τη Φροσούλα γίνεται ολοένα δύσκολος, όμως δε θα τα παρατήσει.    Ώσπου εμφανίζεται ένα πρόσωπο από το παρελθόν που θα ταράξει τις ισορροπίες της, θα τη παρασύρει να παλέψει για την ελευθερία της και θα το ακολουθήσει στα βάθη της Μικράς Ασίας για τον σκοπό αυτό. Όμως, ο θάνατος είναι συνεχώς στο διάβα της, θα καταφέρει αυτή τη φορά να τον εμποδίσει και να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα;

Η φωνή μου ταξιδεύει μαζί με τα γλαροπούλια που πετάνε γύρω μου, ταξιδεύει με τον καπνό του φουγάρου που αφήνουμε σαν χνάρι στον ουρανό, ταξιδεύει με τους αφρούς που χαράζει η ρότα μας απάνω στη μενεξελιά θάλασσα. Ο πελαγίσιος άνεμος κουβαλάει στις ράχες του το τραγούδι του αποχωρισμού μου μέχρι να το αποθέσει απαλά στα ευλογημένα χώματα που αφήνουμε πίσω μας. Την πατρίδα μου αποχαιρετώ, τη Μικρασία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα «Μικρασία. Το τραγούδι του αποχωρισμού» και μας μεταφέρει στο 1914 και στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Παλαιά Φώκαια. Σε αυτή την ιστορία, ο συγγραφέας μας συστήνει την Άννα Παπάζογλου που επέζησε από τη γενοκτονία της Φώκαιας και έχασε με δραματικό τρόπο την οικογένεια της, αιχμαλωτίστηκε από δουλέμπορους και πουλήθηκε ως σκλάβα και πάλεψε να αποκτήσει την ελευθερία της. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει νοερά στη Φώκαια, στη Σμύρνη, στη Κόνια και στη Καππαδοκία. Η γραφή του Θοδωρή Παπαθεοδώρου είναι μαγική, διανθισμένη με τη ντοπιολαλιά των Μικρασιατών ζωντανεύοντάς έτσι μια άλλη εποχή. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι άψογα δουλεμένη ενώ στα σημεία όπου «αναλαμβάνει» τα ηνία της η πρωταγωνίστρια , δίνει μια επιπλέον ένταση στην ιστορία και προϊδεάζει τον αναγνώστη για την εξέλιξή της. Κλείνοντας, το μυθιστόρημα «Μικρασία. Το τραγούδι του αποχωρισμού» υπόσχεται να μαγέψει για άλλη μια φορά τους αναγνώστες που είναι γνώστες του έργου του κ. Παπαθεοδώρου αλλά και να κερδίσει τους αναγνώστες που θα έρθουν πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του.  

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Μικρασία. Το τραγούδι του αποχωρισμού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίπολη | Το πρόγραμμα εισόδου των Επιταφίων στην κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα...

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έγινε η κλήρωση – Μάθετε τα αποτελέσματα

Το πρωί της Παρασκευής 26/4 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για...

Τρίπολη: Αλλαγή μέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι λαϊκές αγορές της πλατείας Βαλτετσίου...

ΕΛ.ΑΣ: Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή κλοπών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, αποσκοπώντας στην αποφυγή κλοπών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο