Διαβάσαμε: «Ο Σωκράτης Πρόεδρος!» των Yan Marchand και Yann Le Bras

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο λαός τον λατρεύει και τον μισεί γιατί έσπειρε την αμετροέπεια, την επιθυμία και την αταξία σε όλα. Επειδή άνοιξε την όρεξη μέσα από τις υποσχέσεις του, οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν από επιθυμία. Κι έτσι το μόνο που ονειρεύονται πλέον κι εκείνοι είναι κοσμήματα, ταξίδια, παλάτια και εξουσία.

Τα μπουντρούμια στα Τάρταρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά με κακές ψυχές ενώ μέρα με τη μέρα καταφτάνουν νέες ψυχές. Σύντομα, δεν θα μπορούν να κλείσουν οι πόρτες όταν φτάσουν και οι τελευταίες ψυχές. Ο βασιλιάς Μίνωας, κριτής και κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου, αναλογίζεται τη κατάσταση, χλομιάζει και μόνο στην ιδέα να απελευθερωθούν οι ένοχοι.  Ώσπου, μια λαμπρή ιδέα καταλαμβάνει τον νου του, μια ιδέα που ίσως βοηθήσει την κατάσταση να αντιστραφεί και να σωθούν πολλές ψυχές. Όμως, για να μπει το σχέδιο του σε εφαρμογή θα χρειαστεί τη πιο τίμια και αδέκαστη ψυχή! Ο Μίνωας χωρίς να χάσει χρόνο επισκέπτεται τον Σωκράτη στο Νησί των Μακαρίων και ζητά από τον διάσημο φιλόσοφο να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών για να εκλεγεί πρόεδρος και να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι. Σε αυτή την αποστολή ο Σωκράτης δεν θα είναι μόνος, ο Μίνωας θα επιστρατεύσει και τον ρήτορα Γοργία για να βγάζει λόγους με τις ιδέες του Σωκράτη.

Ο Σωκράτης με τον Γοργία επανέρχονται στον κόσμο των θνητών, σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχαν αφήσει πίσω τους. Σε αυτόν τον κόσμο οι άνθρωποι προχωρούν βιαστικοί και σιωπηλοί, μερικοί είναι προσηλωμένοι στις οθόνες των κινητών τους ενώ άλλοι είναι αφοσιωμένοι στη μουσική που αναπαράγουν οι συσκευές τους. Κανένας δεν έχει επαφή με τον συνάνθρωπό του! Ο Σωκράτης καταλαβαίνει πως η αποστολή τους θα είναι δύσκολη ενώ ο δε Γοργίας ενθουσιάζεται από τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του σε αυτό το νέο κόσμο, μέχρι που σκέφτεται πόσο άδικο είναι να εκλεγεί ο Σωκράτης! Ο Γοργίας διαισθάνεται ότι ο ίδιος θα μπορούσε να διευθύνει τον κόσμο όπως ο στρατηγός το στράτευμα. Εδώ ο κάθε πολίτης ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν περισσότερες απολαύσεις. Πόσο εύκολο θα ήταν να τους υποσχεθεί ακόμα περισσότερα! Ο Γοργίας δίχως να χάσει στιγμή καταγράφει την ομιλία του και την αναρτά στο διαδίκτυο. Σύντομα όλοι μαθαίνουν ποιος είναι, τον ακούν με προσήλωση, τον λατρεύουν όλοι! Εκείνος υπόσχεται ακόμα περισσότερα, κολακεύει τους πάντες, έχει μπλεχτεί σε ένα γαϊτανάκι υποσχέσεων δίχως τέλος! Άραγε θα αντιστραφεί η κατάσταση πριν είναι αργά; Θα καταφέρουν να σωθούν οι ψυχές των ανθρώπων ή θα αναγκαστεί να βρει εναλλακτικό σχέδιο ο Μίνωας για τα μπουντρούμια του Κάτω Κόσμου;

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μικροί Πλάτωνες» οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τον διάσημο φιλόσοφο Σωκράτη και τον ρήτορα Γοργία, δύο προσωπικότητες εντελώς διαφορετικές με εντελώς αντίθετες απόψεις για τη ζωή και την ηθική. Σε αυτή την ιστορία ο Σωκράτης έχει μια ιδιαίτερη αποστολή, πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος και μέσω του αξιώματός του να διδάξει τους ανθρώπους να είναι πιο δίκαιοι και τίμιοι. Βέβαια σε αυτή την αποστολή δεν είναι μόνος, τον συνοδεύει ο ρήτορας Γοργίας που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να απελευθερώσουν τις επιθυμίες τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις! Η πρωτότυπη γραφή του Yan Marchand περνάει σημαντικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με την αδικία και την επιβολή πλασματικών αναγκών που δέχονται καθημερινά οι άνθρωποι κάνοντας τους ολοένα και πιο άπληστους. Η ζωηρόχρωμη εικονογράφηση του Yann Le Bras ισορροπεί και δίνει μια αίσθηση χιούμορ στην αφήγηση με ορισμένα από τα σκίτσα του να φέρνουν στο νου του αναγνώστη διάσημα πρόσωπα του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι. Δίχως αμφιβολία, το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μικροί Πλάτωνες», «Ο Σωκράτης Πρόεδρος!» είναι η ιδανική επιλογή για παιδιά ηλικίας από 8 έως 98 χρονών!

Το βιβλίο των Yan Marchand και Yann Le Bras «Ο Σωκράτης Πρόεδρος!» είναι το δεύτερο βιβλίο της παιδικής σειράς «Μικροί Πλάτωνες» των Εκδόσεων Κάκτος. 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο