Διαβάσαμε: «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα» από την Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Δύο κορίτσια, μια ελληνοπούλα και μια τουρκοπούλα

Ένα μαντίλι με τριαντάφυλλα που τις ενώνει για πάντα…

Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922

Η Αριστούλα όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, περιμένει με ανυπομονησία την ονομαστική της γιορτή για να τη περάσει παίζοντας παρέα με τις ελληνοπούλες και τουρκοπούλες φίλες της, αλλά αυτή η χρονιά είναι λίγο διαφορετική. Όλες οι ελληνοπούλες φίλες και συμμαθήτριες της έχουν φύγει οριστικά από τη Σμύρνη. Η Αριστούλα είναι στεναχωρημένη, δε μπορεί να καταλάβει γιατί άφησαν τα πάντα πίσω τους και ξενιτεύτηκαν με αυτό τον τρόπο. Δεν πειράζει, είναι αποφασισμένη να περάσει στη γιορτή της εξίσου όμορφα με την αγαπημένη της φίλη Αϊσέ και τις μικρές αδερφές της.

Το πρωινό της παραμονής της γιορτής της η Αριστούλα παραξενεύεται, το σπίτι φαίνεται ανάστατο δεν τακτοποιημένο όπως πάντα. Η συμπεριφορά της μαμάς της είναι περίεργη σαν κάτι άσχημο να συνέβη. Έτσι, αποφασίζει να πάει μόνη της στο σπίτι της Αϊσέ για να παίξουν με τις αγαπημένες κούκλες τους. Όμως, το σπίτι της Αϊσέ είναι κάπως διαφορετικό και η μαμά της δεν την υποδέχεται ζεστά όπως πάντα μα επιφυλακτικά, σαν κάτι να έχει αλλάξει.  Τότε, ξάφνου η Αριστούλα παρατηρεί από το χαγιάτι τους ανθρώπους στοιβαγμένους σα μυρμήγκια στη προκυμαία, μα δε στέκεται το βλέμμα της για πολύ, τις απορροφά το παιχνίδι τους και το βράδυ τις παίρνει με την υπόσχεση να ανταμώσουν την επόμενη.

Η μέρα της γιορτής έφτασε, μα το σπίτι δεν είναι γιορτινό. Η γιαγιά της προσπαθεί να την ηρεμήσει, η μητέρα της είναι ανήσυχη και ο πατέρας της της απαγορεύει να βγει από το σπίτι, μα εκείνη παρακούει και τρέχει στην Αϊσέ. Σκούρα και πυκνά σύννεφα καπνού απλώνονται στον ουρανό, το σοκάκι είναι έρημο, η Αϊσε προσφέρει στην Αριστούλα το μαντήλι της με τα τριαντάφυλλα. Ξαφνικά, αφηνιασμένα άλογα με άγριους καβαλάρηδες εμφανίζονται μπροστά τους. Φόβος φωλιάζει στις καρδιές των δυο κοριτσιών και αγκαλιάζονται σφιχτά. Μια σπάθα υψώνεται στον αέρα. Ποια είναι η ελληνοπούλα; Ποια είναι η τουρκοπούλα;

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή αποφασίζει να αφήσει και αυτή το δικό της στίγμα με το νέο της βιβλίο «Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα», όπου μεταφέρει τον νεαρό αναγνώστη στη Σμύρνη μέρες πριν τη Καταστροφή. Η κα. Μητσιάλη με αυτή την απλή μα συγκλονιστική ιστορία προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ακολουθήσουν τις δύο ηρωίδες και να ζήσουν τα γεγονότα όπως τα έζησαν αυτές. Επιπλέον, μέσα από αυτή την ιστορία, η συγγραφέας επιθυμεί να περάσει ηχηρό μήνυμα, αυτό της πραγματικής φιλίας που δεν κοιτά εθνικότητα, θρήσκευμα και μίση, και το οποίο γίνεται ακόμα πιο ηχηρό χάρη στις δυνατές εικόνες της Θέντα Μιμηλάκη. Δίχως αμφιβολία, το παιδικό βιβλίο «Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα» αποτελεί μια ιδιαίτερη και αξιόλογη επιλογή καθώς παρακινεί τους μικρούς μας φίλους να διαβάσουν μια βαθιά και ουσιαστική ιστορία ακόμα και αν το τέλος της δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει.

Το παιδικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα» σε εικονογράφηση της Θέντα Μιμηλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο