Δ. Δαββέτας: “Η επιθυμία να ’μαι μεθυσμένος με την ζωή συνεχίζεται”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη Πέμπτη 30 Ιουνίου θα παρευρεθεί στη Τρίπολη και συγκεκριμένα Αίθουσα των Εκδόσεων «Λιοτρίβι – Παναγιώτα Γ. Σαράφη» για τη παρουσίαση των βιβλίων “Διάλογοι – Προσωπικές Συζητήσεις με τους Μεγάλους της Σύγχρονης Τέχνης”, “Σύντομη Ιστορία του Ντιζάιν”, “Το Πορτρέτο ενός… Τρομοκράτη” και “Έχει ελληνικές ρίζες ο Μ. Ναπολέων;”. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ο κ. Δαββέτας μας παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη γύρω από το έργο του και την αγάπη του για τη Τέχνη.  

Ακολουθεί η συνέντευξη 

Το 2021 κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Κάκτος τα βιβλία «Το Πορτρέτο ενός… τρομοκράτη» και «Είχε ελληνικές ρίζες ο Μ. Ναπολέων;» και το 2022 να το υποδέχεστε με το «Διάλογοι» και τη «Σύντομη ιστορία του ντιζάιν». Ας ξεκινήσουμε με τους «Διαλόγους». Ποιοι καλλιτέχνες φιλοξενούνται μέσα σε αυτό τον μικρό θησαυρό ;

Φιλοξενούνται πολύ μεγάλα ονόματα, όπως ο Άντυ Γουόρχωλ, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Χέλμουτ Νιούτον, ο Μπόις, ο Κουνέλλης, ο Σαμαράς, ο Μπάσκια, ο Αντρέ Μασόν κλπ. Συνολικά οι 50 πιο διάσημοι παγκοσμίως. Όλους αυτούς τους γνώρισα, γίναμε φίλοι, συνεργαστήκαμε, κάναμε εκδόσεις η έργα μαζί, περάσαμε ώρες νύχτας και μέρας ταξιδεύοντας, τρώγοντας, διασκεδάζοντας, πίνοντας, ξενυχτώντας ή μιλώντας ασταμάτητα για Τέχνη και δημιουργικά όνειρα. Μεθούσαμε διαρκώς με Τέχνη ,ζούσαμε με Τέχνη ,υπήρχαμε μέσα στην Τέχνη, είμασταν οι ίδιοι Τέχνη, ακυρώνοντας την αίσθηση του χρόνου και μετατρέποντας την καθημερινότητα μας σε μια μεγάλη ασταμάτητη ως σήμερα γιορτή.

Σε ποια χρονική περίοδο της καριέρας σας πραγματοποιήθηκαν αυτοί οι διάλογοι;

Οι Διάλογοι πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1983 και 1994 περίπου. Ήταν τότε που εργαζόμουν στην Γαλλική εφημερίδα Liberation. Ήταν τότε που ήμουνα μεταξύ 25 και 38 και ζούσα με χίλια χιλιόμετρα την ώρα δίχως να κοιμάμαι παρά 4 με 5 το πολύ ώρες την μέρα. Όχι ότι τώρα τρέχω με λιγότερο ίλιγγο ,απλά τώρα κοιμάμαι λίγο περισσότερο. Πάντως μπορούσα και μπορώ να πάρω το αεροπλάνο για 3 μέρες να πάω Νέα Υόρκη και να γυρίσω. Η επιθυμία να ’μαι μεθυσμένος με την ζωή συνεχίζεται.

Ποιο πρόσωπο ξεχωρίσατε περισσότερο μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις;

Ο Γιόζεφ Μπόις ( κι ο Άντυ Γουόρχωλ). Ήταν κι οι δυο γίγαντες. Ο πρώτος της σκέψης κι ο δεύτερος της επικοινωνίας. Κι οι δυο τους όμως ήταν βαθιά ανθρωπιστές. Πόσο λείπουν σήμερα από την Τέχνη και τον πολιτισμό εν γένει.

Ας προχωρήσουμε στο βιβλίο «Σύντομη ιστορία του ντιζάιν». Πόσο το ντιζάιν επηρεάζει τη ζωή και την αισθητική μας;

Την επηρεάζει άμεσα. Ο τρόπος που θα φτιάξουμε το δωμάτιο μας,  το σπίτι μας, τ’ αντικείμενα που θα επιλέξουμε για την καθημερινότητα μας, ο τρόπος που θα τα στήσουμε γύρω μας και θα μας περιβάλλουν, είναι το πρόσωπο μας, είμαστε εμείς, αυτοί που γνωρίζουμε ότι είμαστε, αλλά κι αυτοί που θα θέλαμε, που ονειρευόμαστε να είμαστε. Το Ντιζάιν είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε για μας, να επικοινωνήσουμε με τους άλλους δείχνοντας τον εαυτό μας.

Ας περάσουμε στο βιβλίο «Είχε ελληνικές ρίζες ο Μ. Ναπολέων;». Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή του και σε ποιες πηγές ανατρέξατε;

Γράφοντας για τις πιθανές ελληνικές ρίζες του Μ. Ναπολέοντα είχα 2 προκλήσεις απέναντι μου. Να μην πέσω στην κοινότυπη παγίδα του ” όλα είναι ελληνικά” που κινδύνευε να χάσει η έρευνα μου τον στόχο της και στο να έχω πειστικά ιστορικά στοιχεία της ελληνικότητας του Καλόμερου-Βοναπάρτη από τον πατέρα του  αλλά και του ελληνικού τρόπου που μεγάλωσε σπίτι του ακούγοντας και γράφοντας ελληνικά, αλλά και διατηρώντας τις ελληνικές παραδόσεις. Το πέτυχα γιατί βρήκα πηγές από 18ο και 19ο αιώνα κυρίως. Θα το δείτε διαβάζοντας το βιβλίο και θα εκπλαγείτε.

Ποιος «τρομοκράτης» κρύβεται στο «Πορτρέτο ενός… τρομοκράτη»;

Ο ” τρομοκράτης” δεν είναι ένας τρομοκράτης όπως χρησιμοποιούμε τον όρο σήμερα. Είναι ένας διαρκώς ανήσυχος νέος που θέλει να μαθαίνει, να θέτει ερωτήματα, ν‘ αμφισβητεί, να ενοχλεί , να προβληματίζει και να προβληματίζεται. Είναι ο καλλιτέχνης. Είναι ο κάθε γνήσιος δημιουργός. Είναι ο κάθε δημιουργικός νέος ή  νέα. Ίσως να ’ναι κι αυτοπορτρέτο μου. Λέω Ίσως..

Τη Πέμπτη 30/06 θα επισκεφτείτε τη Τρίπολη, όπου και θα σας φιλοξενήσουν στο χώρο τους οι Εκδόσεις Λιοτρίβι – Παναγιώτα Γ. Σαράφη. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παρουσίαση;

Η παρουσίαση έχει καλούς ομιλητές κι ανθρώπους των γραμμάτων που είδαν σοβαρά την δουλειά μου. Ειδική μνεία και στον Νίκο Ταγκούλη που ξεκίνησε την μετάφραση και στην Π. Σαράφη που την συνέχισε επάξια και φιλοξενεί και διοργανώνει την εκδήλωση με αγάπη και ζωντάνια. Όπως και στον άξιο αναλυτή, επιστήμονα μελετητή, τον καθηγητή Δ. Φίλια. Το βράδυ της παρουσίασης σας ετοιμάζουμε και μια ωραία έκπληξη. !!!!!!!. Να μην το μαρτυρήσω. Ελάτε να εκπλαγείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο αναγνωστικό κοινό;

Λέω στους αναγνώστες κι ειδικά στους νέους να ονειρεύονται ,να ζουν με τα όνειρα τους , να ζουν μέσα στα όνειρα τους δίχως χάσιμο χρόνου, δίχως την παραμικρή  καθυστέρηση, πάντα με γόνιμο πάθος  . Η ζωή είναι όμορφη ακόμη κι όταν μας πονά γιατί είναι η ίδια ένα ατελείωτο όνειρο.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο