Γνωρίζουμε δεκαοκτώ κορίτσια που έγιναν μύθος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες. Κάποιες από αυτές είναι θεές και θνητές, ενώ κάποιες άλλες νύμφες των δασών και των θαλασσών και ανάμεσά τους μια μάγισσα.

Η ιστορία ξεκινά με έναν γάμο, όπου παρευρίσκονται όλοι, θεές και θεοί, Νύμφες και Κένταυροι. Μόνο εξαίρεση η Έριδα η Εριστική που για να εκδικηθεί αυτή την παράλειψη φέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στη θεά Αθηνά, στη θεά Αφροδίτη και τη θεά Ήρα με τον μήλο της και τον Ερμή να οδηγεί τις τρεις θεές μπροστά στον Πάρη. Στο Όρος Ίδη, ο Πάρης παίρνει την απόφαση και δίνει το μήλο στην Αφροδίτη. Εκείνη ως αντάλλαγμα ρίχνει στην αγκαλιά του των Ωραία Ελένη και την αφορμή για την έναρξη ενός ομηρικού πολέμου. Ο Μενέλαος εξοργίζεται και καλοί όλους τους Αχαιούς να πολεμήσουν στο πλευρό του και ενώ είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από την Αυλίδα. Όμως οι άνεμοι δεν φυσούν και η Ιφιγένεια η Ευσυνείδητη αυτοθυσιάζεται για να ανοίξει ο θεός των ανέμων τους ασκούς του για να αναχωρήσουν οι Αχαιοί για τη Τροία.

Ο Τρωικός Πόλεμος μαίνεται ήδη δέκα χρόνια, όμως μεγάλη διχόνοια ξεσπά ανάμεσα στον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα. Αιτία αυτής της διχόνοιας, η Χρυσηίδα η Καλοαναθρεμμένη, με τον Αγαμέμνονα να αναγκάζεται να την απελευθερώσει και τον Αχιλλέα να του παραχωρεί δίχως τη θέλησή του τη Βρισηίδα την Αξιαγάπητη. Ενόσω η διαμάχη ανάμεσα στον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, η Ελένη η Μοιραία, η γυναίκα που έγινε αφορμή για τον πόλεμο, αγωνιά για την έκβαση της μονομαχίας ανάμεσα στον Πάρη και τον Μενέλαο.

Σε αυτόν τον πόλεμο που συνεχίζει να εκτυλίσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι οι θεοί. Η Αθηνά απομακρύνει από το πεδίο της μάχης τον Άρη, η Αφροδίτη η Ξελογιάστρα προσπαθεί να σώσει τον πολυαγαπημένο γιό της, τον Αινεία που είναι βαριά τραυματισμένος. Η Ήρα η Ακαταμάχητη που είναι με το μέρος των Αχαιών θέλει να γείρει τη ζυγαριά του πολέμου και ξεμυαλίζει τον Δια ρίχνοντάς τον σε ένα ανέμελο ύπνο ενώ η Θέτιδα η Στοργική προσπαθεί να προστατέψει  τον μοναχογιό της αλλά για λίγο ….. Ο πόλεμος  κορυφώνεται, η Άρτεμις η Ατίθαση εναντιώνεται στην Ήρα και η Βασίλισσα των Αμαζόνων, η Πενθεσίλεια η Λεοντόκαρδη τάσσεται με το μέρος των Τρώων. Ωστόσο, το κόστος είναι βαρύ, η Ανδρομάχη η Καρτερική αποχαιρετά δακρυσμένη με τον γιό της για τελευταία φορά των Έκτορα και η Οινώνη η Αφοσιωμένη είναι απαρηγόρητη για το χαμό του Πάρη, ώσπου η Κασσάνδρα η Αλλόκοτη, η μάντισσα, προφητεύει ότι οι Αχαιοί είναι κρυμμένοι στη ξύλινη κοιλιά του Δούρειου Ίππου και θα κατακτήσουν τη Τροία αλλά κανένας την ακούει…

Ο Τρωικός Πόλεμος τελείωσε και οι Αχαιοί επιστρέφουν νικητές στις πατρίδες τους. Όμως το ταξίδι της επιστροφής θα είναι μακρύ και δύσκολο για τον Οδυσσέα. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και με τα πολλά φτάνει στην Αιαία, στο νησί που βασιλεύει η Κίρκη η Ραδιούργα. Η μάγισσα μεταμορφώνει τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους, τον ερωτεύεται αλλά εκείνος την πείθει να τους απελευθερώσει και ένα χρόνο αργότερα χωρίζουν χωρίς δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς. Ο Οδυσσέας συνεχίζει το ταξίδι του. Περνά από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Η Αθηνά η Πολυμήχανη, πανταχού παρούσα και προστάτιδα του, βλέποντας τις κακουχίες που αντιμετωπίζει, πείθει τον Δια να επέμβει. Ο Διας στέλνει τον Ερμή στην Ωγυγία και διατάζει τη Καλυψώ την Ονειροπόλα ν’ αφήσει τον Οδυσσέα να γυρίσει στη πατρίδα του. Η Καλυψώ μην μπορώντας να αψηφήσει τις εντολές του Δια, αποδεσμεύει τον Οδυσσέα και του προσφέρει ότι χρειάζεται για το ταξίδι της επιστροφής. Ο θεός Ποσειδώνας όμως έχει άλλα σχέδια και καταποντίζει την σχεδία του. Αυτή τη φορά ναυαγεί στο νησί των Φαιάκων όπου συναντά τη Ναυσικά τη Καλόκαρδη και η νεαρή αρχοντοπούλα βοηθά τον ταλαιπωρημένο Οδυσσέα να φτάσει στη πατρίδα του και στη πιστή σύζυγό του, τη Πηνελόπη τη Γνωστική που επί είκοσι χρόνια τη μέρα ύφαινε και τη νύχτα ξήλωνε το υφαντό της ξεγελώντας έτσι τους επίδοξους μνηστήρες και περιμένοντας υπομονετικά τη στιγμή που θα γυρίσει ο σύζυγός της.

«Αυτές είναι οι ιστορίες μας. Ιστορίες που η αρχή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τότε που οι άνθρωποι τις αφηγούνταν ο ένας στον άλλο, γύρω από τη φωτιά, οι γιαγιάδες και οι παππούδες στα εγγόνια τους, κι εκείνα στα δικά τους. Καμιά φορά, αν είχαν ξεχάσει κάποια λεπτομέρεια, τη συμπλήρωναν με τη φαντασία τους κι έτσι οι ιστορίες μας αλλάζουν. Παρέμεναν όμως οι δικές μας ιστορίες, με πρωταγωνίστριες εμάς: τα κορίτσια που έγιναν μύθος…..»

Η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Κατερίνα Σέρβη δίνει το λόγο σε δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες. Η μια μετά την άλλη αφηγούνται μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες. Οι μικρές αναγνώστριες θα παρακολουθήσουν στιγμιότυπα – σταθμούς των ηρωίδων και θα ανακαλύψουν το ρόλο που διαδραμάτισαν κάποιες από αυτές εκούσια ενώ κάποιες άλλες ακούσια. Το νήμα της ιστορίες ξεκινά με τις ηρωίδες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ιλιάδα και στη συνέχεια παίρνουν τη σκυτάλη οι ηρωίδες της Οδύσσειας. Η αφήγηση της Κατερίνας Σέρβη είναι λυρική ενώ οι εναλλαγές από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια είναι ομαλή. Το ταξίδι στο χρόνο γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό χάρη στην εικονογράφο Σάντρα Ελευθερίου και στις φωτεινές σε αρχαιοελληνικό στυλ εικόνες που πλαισιώνουν τις σύντομες ιστορίες. Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη «Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος» είναι η ιδανική επιλογή όχι μόνο για μικρές αλλά και για μεγάλες αναγνώστριες.

Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη «Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος» σε εικονογράφηση της Σάντρα Ελευθερίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.  

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Απριλίου

Σήμερα  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024   είναι της  Άγιος Θεόδωρος...

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο