Ικανοποιητική υπήρξε η πορεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 διαπιστώθηκε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του Δ. Σκάλκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ικανοποιητική κρίθηκε η πορεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, το οποίο θα κλείσει με πλήρη απορροφησιμότητα, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου και υπηρεσιακών στελεχών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΥΔΕΠ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

“Το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα” σημείωσε μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του υπουργείου Δ. Σκάλκος, σε δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα μετά την σύσκεψη.

Παράλληλα, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ έπλεξε το εγκώμιο του περιφερειάρχη Π. Νίκα για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΠΕΠ της απερχόμενης προγραμματικής περιόδου -“τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα είχαν έναν σοβαρό συνομιλητή, έναν γνώστη των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, έναν άνθρωπο που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα και ήταν πραγματικά αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας να προσφέρει σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Σκάλκος.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Προηγουμένως, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στις δηλώσεις του -αφού απέδωσε εύσημα στον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ενδιαφέρον του, αλλά και την αποτελεσματικότητά του-, σημείωσε ότι κατά την σύσκεψη, με αφορμή το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ΠΕΠ Πελοποννήσου / ΕΣΠΑ, εξετάστηκαν ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν στη φάση αυτή και αναζητήθηκαν λύσεις έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω η απορροφητικότητα που ήδη βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο.

Πρόσθεσε ωστόσο, όσον αφορά στα σχέδια ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) και στις στρατηγικές ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), ότι όσα έργα περιλαμβάνονται σε αυτά και δεν συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του Απριλίου, θα απενταχθούν και θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης, τόνισε ωστόσο ότι μέσα από το ΠΕΠ Πελοποννήσου στην Αργολίδα θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας με τον αυτοκινητόδρομο Α7, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του με 38 εκ ευρ΄β από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, “ενέργεια που ενισχύει την προσπάθειά μας, ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο έργο” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στη συμβολή του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 σε σημαντικά έργα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Στην Αρκαδία μέσω του ΠΕΠ κατασκευάστηκε το μεγάλο έργο της γέφυρας στην παράκαμψη των Δολιανών και το αντιπλημμυρικό στο Ζευγολατιό. Στην Κορινθία υλοποιούνται τα έργα ανάπλασης στο Λουτράκι, αλλά και οι παρεμβάσεις σε ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα στην Κόρινθο. Στη Λακωνία υλοποιείται η νέα γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα και ολοκληρώθηκε η νέα είσοδος της Σπάρτης, όπως και ο δρόμος στην Αρεόπολη. Στη Μεσσηνία, υλοποιείται η παρέμβαση στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με την προσθήκη ορόφου, ενώ ξεκινά και η διαδικασία δημοπράτησης της παράκαμψης του Πεταλιδίου στο ‘πολύπαθο’ τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος – Κορώνη”.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω του ΠΕΠ 2014 – 2020 χρηματοδότησε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών σχεδόν όλων των Κέντρων Υγείας, ενώ  υποστηρίχθηκαν, συντηρήθηκαν και διασώθηκαν δεκάδες πολιτιστικά μνημεία, για να προσθέσει στη συνέχεια:

Στο νέο ΠΕΠ 2021 – 2027 προβλέπονται 26 εκ ευρώ για να εντάξουμε και άλλα μνημεία, καθώς η Περιφέρειά μας είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, ήδη διατίθενται σημαντικά κονδύλια για την πυροπροστασία του Μυστρά, χρειάζεται οπωσδήποτε να εξευρεθούν πιστώσεις για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, ενώ χρηματοδότηση πρέπει να υπάρξει και για τα κάστρα” σημείωσε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 το ΠΕΠ Πελοποννήσου πιστώνεται με 410.088.431 ευρώ, χωρίς την υπερδέσμευση.

 

Ο Δ. ΣΚΑΛΚΟΣ

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δ. Σκάλκος σημείωσε ότι στόχο της σημερινής σύσκεψης αποτέλεσε κυρίως η επιδίωξη για ομαλή μετάβαση από το απερχόμενο στο νέο ΕΣΠΑ και η συζήτηση για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στη νέα προγραμματική περίοδο -“είτε ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση, είτε ως προς την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να καταστούν εξωστρεφείς, δυναμικές και καινοτόμες, είτε ως προς τις σημαντικές υποδομές όπως οδικά, λιμενικά και λοιπά έργα,  είτε ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού, είτε ως προς την διαχείριση λυμάτων, απορριμμάτων”.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελούμενες στην κατανομή των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα και το σύνολο των Περιφερειών της χώρας μας να είναι πολλαπλά ωφελούμενο -“σε απόλυτους αριθμούς, μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι από τις ευνοημένες στην κατανομή των πιστώσεων του νέου ΕΣΠΑ” δήλωσε ο Δ. Σκάλκος, χαρακτηρίζοντας “ποιοτικό” το ήδη εγκεκριμένο νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αυξημένη χρηματοδότηση και τονίζοντας ότι “είναι σημαντικό ωστόσο όλα αυτά τα κονδύλια να προωθούν έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που αλλάζουν το πρόσωπο της Περιφέρειας, που δίνουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στους πολίτες της”.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο