Ημερίδα με τίτλο «Η Μεγάλη Ιδέα και η διαχείριση της ήττας» στον Πύργο

Σεπτεμβρίου 21, 2022
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία από τις πλέον επώδυνες ιστορικές περιόδους του Νεότερου Ελληνισμού, η εφημερίδα «Πρωινή», διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με την αρωγή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Αέναον ΚοινΣΕπ.

Μετά την άκρως επιτυχημένη διαδικτυακή διημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση στη συμπλήρωση 100 ετών από το 1821, η εφημερίδα «Πρωινή» συνεχίζει την υλοποίηση ενός ακόμα εγχειρήματος υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες της Ηλείας την ιστορική γνώση για την περίοδο που ξεκινά από το 1909 και το Στρατιωτικό Κίνημα στο Γουδί και φτάνει στην Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Η «Πρωινή», θέλοντας να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και στην προβολή της ιστορικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό για μια πολύ σημαντική ιστορική περίοδο, έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας. 

Πρώτος εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης. Αντικείμενο της εισήγησής του είναι η ανταλλαγή πληθυσμών που δεν έγινε το 1914, ο εθνικός διχασμός στην εξωτερική πολιτική και η αποστολή δυνάμεων στη Σμύρνη το 1919. 

Δεύτερος εισηγητής θα είναι ο ακαδημαϊκός και Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, Σωτήρης Ριζάς. Αντικείμενο της εισήγησής του είναι «Οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Μικρά Ασία». 

Τρίτος εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, με θέμα εισήγησης τη «Δίκη των Έξι». 

Τέταρτος εισηγητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης. Αντικείμενο της εισήγησής του θα είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική «από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάννης».Την παρουσίαση και των συντονισμό της ημερίδας έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος της «Πρωινής» Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ενώ η διάρκεια των εισηγήσεων θα είναι είκοσι λεπτά.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia

Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2668 guests και κανένα μέλος

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr