Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μεταρρυθμίσεις, «ξεπάγωμα» τριετιών, πάταξη φοροδιαφυγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφαση στην πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λετουργία του κράτους, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

[iframe width=”736″ height=”414″ src=”https://www.youtube.com/embed/J1_RCbD7XWM” title=”Κυριάκος Μητσοτάκης | Ομιλία στην 87η ΔΕΘ” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen ]

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι είναι μεν πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσει η ελληνική οικονομία την σταθερά ανοδική της πορεία, ανακοίνωσε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο να κάνουν το κράτος αποτελεσματικότερο, αλλά και να αυξήσουν ουσιαστικά τα εισοδήματα των πολιτών.

Το σημαντικότερο ίσως μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι το «ξεπάγωμα» των τριετιών, που ήταν παγωμένες από την αρχή των μνημονίων, κάτι που όταν εφαρμοστεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μισθών και όχι μόνο του κατώτατου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι αυξήσεις στον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες.Η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις θα παραμείνουν.Είναι πολιτική μας η ενίσχυση του εισοδήματος να είναι μόνιμη.Αυτή την πολιτική υπηρετεί μία ακόμα απόφαση που ανακοινώνω σήμερα.Από την 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που ήταν σε αναστολή από το 2012».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας και για άλλες πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων είπε ότι: «Το Youth Pass με 150 ευρώ σε 200.000 νέους. Διπλασιάζουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στόχος να αποκτήσουν σπίτι 10.000 νέοι. Θα ευνοηθούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας. Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτους. Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, έκτακτη βοήθεια, σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα αύξηση στους συνταξιούχους.Παραμένει η επέκταση στο επίδομα θέρμανσης και βοήθεια για τους ευάλωτους στο ρεύμα.Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με μείωση αποδοχών 30%. Θα καταβάλουν εισφορά 10% με πλαφόν.Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωση επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ανακοινώνοντας:

 • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS.
 • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.
 • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά.
 • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
 • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.
 • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Μονόδρομος η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση

Αναφερόμενος στην ανάγκη να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα της ασφάλιστης κτηρίων και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν.

Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων.Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική.Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Σκιάζουν το σήμερα και οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου.Πρώτον: Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Θα το χτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.Δεύτερον: Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η άνιση μάχη με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη».

Νέα νοσοκομεία και ενίσχυση του ΕΚΑΒ

 • 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
 • Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
 • Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά
 • 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.
 • Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
 • Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών
 • Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων
 • 4 νέα νοσοκομεία

«Το κράτος θα είναι στο πλευρό των πληγέντων»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την στήριξη των πληγέντων ανέφερε: «Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αργολίδα: Σύγκρουση οχημάτων στη παραλιακή Νέας Κίου – Μύλων

Τροχαίο με σύγκρουση τριών αυτοκινήτων σημειώθηκε το απόγευμα του...

Μουσική Βραδιά στο Ξηροπήγαδο

Τη Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο...

Σοκαριστικό βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση με πυροβολισμούς κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ...

Συλλήψεις στην Μεσσηνία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα (1) άτομο για παράβαση της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο