Σύσκεψη για την «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»: Ομόθυμη αντίθεση των φορέων της Μεσσηνίας στην Απόφαση του ΥπΑΑΤ

Την ομόθυμη αντίθεση τους στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών εξέφρασαν φορείς της Μεσσηνίας σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ.Μαλαπάνης» του ιστορικού Δημαρχείου της Καλαμάτας.

Επίσης, εκφράστηκε η στήριξη προς την ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλλει εδώ και δυο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης & την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή μέσω επιστολών τους, οι Βουλευτές Γ. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς και Αλ. Χαρίτσης, οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας, επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. Καλαμάτας, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης, οι πρόεδροι του ΣΥΜΕΠΟΠ, Γιάννης Πάζιος, της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιώργος Λαζόγιαννης, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, φορείς της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ακολουθεί το κείμενο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες φορείς.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας, σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουμε:

  • Την ομόθυμη αντίθεση μας στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Μια απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ε.Ε έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία “Καλαμάτα” (Kalamata Olives). Η ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δυο προϊόντα που έχουν την ονομασία της πόλης προέλευσης δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.
  • Την στήριξη μας στην ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλλει εδώ και δυο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης & την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.
  • Στην χορήγηση μεταβατικής περιόδου στη χρήση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ.
  • Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε που εξασφαλίζει την διαφοροποίηση της Ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων μας, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά. 

Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο