Παρέμβαση Νικολάκου για το πρόγραμμα δακοκτονίας της περιφέρειας

Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Θέμα «Έγκαιρη προετοιμασία για την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του προγράμματος για τη δακοκτονία 2023»

 

  • Επειδή η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία όλων των απαραίτητων διαδικασιών επιδρά καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος της δακοκτονίας.
  • Επειδή κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος λόγω έλλειψης των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών φαρμάκων.
  • Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις των αρμοδίων ΔΑΟΚ που αφορούν τη βελτίωση του προγράμματος και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
  • Επειδή είναι πλέον αποδεδειγμένο από έρευνες και μελέτες που έχουν εκπονηθεί από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του προγράμματος της δακοκτονίας.
  • Επειδή οι πιστώσεις οι οποίες έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2023 δεν επαρκούν και απαιτείται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.000.000€.
  • Επειδή ο δάκος είναι πλέον ανθεκτικός στα φυτοπροστατευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών και απαιτούνται ψεκασμοί με εξειδικευμένες ουσίες φυτοφαρμάκων.
  • Επειδή είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών και των μεγάλων ποσοστών υγρασίας όπου επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιοκάρπου.
  •    Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά:

    Α.) Tην ορθή εφαρμογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών φαρμάκων στο κατάλληλο χρόνο.

    Β.) Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων μέσω ροόμετρων, ηλεκτρονικών παγίδων και κατάλληλων λογισμικών.

    Γ.) Την αύξηση της χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά την αγορά φυτοφαρμάκων αλλά και λειτουργικών εξόδων για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

    • Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την απαραίτητη αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.000.000€ που έχουν αιτηθεί τεκμηριωμένα οι αρμόδιες ΔΑΟΚ;
    • Υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο για την χρηματοδότηση ποσού 200.000€ που αφορά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες της εφαρμογής της δακοκτονίας;
    • Σε περίπτωση που δεν δοθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις αύξησης των πιστώσεων, υπάρχει από την Περιφέρεια εναλλακτική πρόταση για την κάλυψη των απαραίτητων χρημάτων;
    • Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού σύμφωνα με τις προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών;
    • Υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία που προβλέπεται κατά το Νόμο για την επιπλέον προμήθεια 218.000lt της δραστικής ουσίας Spinosad, η οποία θα απαιτηθεί όπως με σαφήνεια εισηγείται η επιστημονική επιτροπή, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, για να υλοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

     

                                Κωνσταντίνα Νικολάκου                                      

                        Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου

     

    - Advertisment -hit-media.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

    Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

    Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

    Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

    Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

    Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο