Συνεχίζεται το Port Festival με κουκλοθέατρο και hip-hop, breaks και drum ‘n bass

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 9ο Port Festival συνεχίζεται με ιδιαίτερα θετική και δημιουργική διάθεση και το Σάββατο 30 Ιουλίου από τις 19:00 στο άλσος Κατακόλου.

Η ημέρα θα ξεκινήσει με την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Φασουλής» από τον Στάθη Μαρκόπουλο (κουκλοθέατρο Ayusaya) και θα συνεχιστεί με live hip hop μουσική από τον πολυδιάστατο για το είδος του καλλιτέχνη, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και τη μπάντα του. Με όμορφες μουσικές επιλογές θα μας διασκεδάσουν οι djs, Junior SP και Tony Dowpe.

port

ΦΑΣΟΥΛΗΣ – Mια ιστορία Έρωτα και Θανάτου (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!)

Η Παράσταση

Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο.
Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, αποκαλύπτει τελικά τη μόνη συνειδητή (;) ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτοακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Φασουλή

Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και λέγεται πως είναι άμεσος αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και φυσικά μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ) . Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίκτες έπαιξαν και το Φασουλή. Καθώς η ανατολίτικη επηροή στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, ο Καραγκιόζης επικράτησε πάντα ως ο κατεξοχήν λαϊκός κωμικός ήρωας.

Στον ΦΑΣΟΥΛΗ της Ομάδας Αγιούσαγια!, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.

Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Το κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! γεννήθηκε στην Πράγα το 1992 και εδρεύει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα διανύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας ποιοτικών παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά, συμμετοχών σε διεθνή φεστιβαλ, εκθέσεις, συνέδρια, εκαπιδευτικά προγράμματα αλλά και συνεργασίες με πολλούς άλλους θιάσους σε παραγωγές με κούκλες κάθε είδους.

Στάθης Μαρκόπουλος
Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθέατρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας.

Διάρκεια: 45′ – 50′
Είδος: Παραδοσιακή καρναβαλική κωμική παράσταση κουκλοθεάτρου
Ηλικίες: 6+
Σκηνοθεσία, κατασκευές, εμψύχωση: Στάθης Μαρκόπουλος

taf lathos

Tαφ Λάθος 

Ο ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, (Παναγιώτης Κυριακού), είναι ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς εκπροσώπους και κυριότερους εκφραστές της ελληνικής hip hop σκηνής.
Ιδρυτής της Bashment Records και μέλος των Ψυχοδραμα 07, ξεκίνησε ως MC και Beatmaker το 2001 και από τότε, έχει κυκλοφορήσει 5 Albums, δεκάδες singles & συνεργασίες και μία ταινία μεσαίου μήκους, οπτικοποιώντας εξ’ ολοκλήρου το Album “DECA”.

Έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας, ενώ έχει παρουσιάσει τη μουσική του στο Ηρώδειο, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην κεντρική σκηνή του Gazarte, μεταξύ πολλών άλλων.
Έχει μοιραστεί τη σκηνή με κορυφαίους διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο Damian Marley και οι Cypress Hill, έχει εμφανιστεί σε Φεστιβάλ σε Γαλλία και Βέλγιο και έχει κάνει ηχογραφήσεις στην Ιαπωνία.

Ένας συνεχώς εξελισσόμενος καλλιτέχνης, που έχοντας το hip hop ως αφετηρία και σημείο αναφοράς, με το μουσικό του εύρος, τη δύναμη των στίχων του και την ενορχήστρωση των ιδεών του με την μπάντα του, έχει καταφέρει να μεταδώσει την κουλτούρα του Hip Hop σε ετερόκλητα ακροατήρια και να χαράξει μία ανοδική και πολυδιάστατη πορεία στην ανεξάρτητη εγχώρια μουσική σκηνή.

junior sp

Το όνομα Junior SP. έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους όρους “Breakbeats – Drum’n’Bass- Urban & Bass Music & Culture” στην Ελλάδα. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει όσο ο Junior SP. στην δημιουργία και την προώθηση των συγκεκριμένων ήχων στην χώρα μας.

Ο Junior SP. ξεκίνησε το DJing πίσω στο 1992 και του πήρε μόλις 2 χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι η προώθηση μουσικών ειδών που αποτελούνται από Breaks και μπάσα θα ήταν αποστολή ζωής για τον ίδιο. Έτσι, σαν μέλος των Infinity, ξεκίνησε το promoting κατά τα έτη 1994-1996 στο θρυλικό Άλσος και από το 1996 μέχρι και σήμερα, είναι ο ιθύνων νους της Innersense Productions, έχοντας φιλοξενήσει στην χώρα μας πάνω από 70 καλλιτέχνες της διεθνούς Bass σκηνής και όχι μόνο, τους περισσότερους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το 2002, έχοντας ήδη συμπληρώσει μία δεκαετία σαν DJ, μπήκε για πρώτη φορά στο Studio και η πρώτη του επίσημη κυκλοφορία ήλθε το 2005, όταν μαζί με τον MiltoEph κυκλοφόρησαν το LP “Timeless Playground” στην ΚΛΙΚ Records, έναν Cinematic Breaks/NewFunk/D’N’B δίσκο που συμπεριλήφθηκε στις Top10 κυκλοφορίες εκείνης της χρονιάς από τους μουσικοκριτικούς.

Το 2005 δημιούργησε και τον δικό του χώρο στην Αθήνα, το EARTH Bar στην περιοχή του Ψυρρή, όπου και ξεκίνησε τις βραδιές “The Original Freestyle Sessions”, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το εγχείρημα του EARTH Bar ολοκληρώθηκε το 2009, ενώ o Junior SP. συνέχισε το Promoting αλλά και το DJing τόσο στις Innersense βραδιές του, όσο και στα Side Projects “Urbanizm” (dnb βραδιές σε συνεργασία με τον Cryogenics) και “Rave-O-Lution 8808” (Old School βραδιές σε συνεργασία με τον Harris Funxion).

Τα τελευταία χρόνια, ο Junior SP., πιο ενεργός από ποτέ, έχει διοργανώσει βραδιές, από το ΟΑΚΑ μέχρι τα μεγαλύτερα Clubs και συναυλιακούς χώρους, έχει εμφανιστεί σαν DJ σε αμέτρητους χώρους και φεστιβάλ σε ολόκληρη την χώρα, έχει συμπεριληφθεί στο LineUp σε βραδιές και φεστιβάλ σε Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ρουμανία και Κροατία (Outlook Festival) και έχει κυκλοφορίες στις In Da Jungle Recordings, Liquid Drops, Tuna Recordings, Bashment Records, KNKUC κ.α.

Ο Junior SP. έχει παίξει μαζί, πριν και μετά τους (Α-Ζ List) : 4 hero, Adam Freeland, Altern8, Blame, Blu Mar Ten, Bryan Gee, Commix, Cypress Hill, Damian “Jr. Gong” Marley, D-Bridge, Doc Scott, Dom & Roland, Ed Rush, Fabio, Future Engineers, Goldie, Grandmaster Flash, Grooverider, Intense, J-Majik, Joey Beltram, Jori Hulkkonen, Kasra, Kid Loco, Klute, Kosheen, Liquid, LTJ Bukem, Makoto, Marc Hype, Marcus Intalex, Mark Force (Bugz In The Attic), MC Conrad, MC Darrison, MC Deeizm, MC 2Shy, MixHell (Iggor Cavalera & Laima Leyton), Nookie, Nymfo, Phace, Phil Asher, Photek, Presha, Randall, Ray Keith, Rockwell, Seba, SKC, Shylo MC, Slipmaster J, Spectrasoul, Stamina MC, Tayla, The Prodigy, The Upbeats, Total Science, Utah Jazz, Vadim.

Info Links:

www.facebook.com/JuniorSPathens

www.soundcloud.com/juniorspathens

www.mixcloud.com/juniorspathens

https://www.youtube.com/user/JuniorSPAthens

https://open.spotify.com/artist/3IPEnIJUnIJSpIEi0JdB5u

tony

Tony Dowpe

20 χρόνια πίσω από τα decks σε Ελλάδα και Αγγλία! Ο Tony Dowpe δίνει το ρυθμό στο άλσος και εμείς χορεύουμε ασταμάτητα drum ‘n bass!

ergastiri

Εργαστήρια (19:00-21:00)

➤30/7 Μαθηματικό Εργαστήρι: Μικροί Ερευνητές, με τις μαθηματικούς Νίκη Μιχαλοπούλου & Νεφέλη Γιαννοπούλου

➤30/7 Ζωγραφίζω το t-shirt μου, με την αρχιτέκτονα-εικαστικό Αθηνά Γαλανοπούλου

➤30-31/7 Εικονογράφηση/animation παραμυθιού της Έστας Παπαγεωργίου γραμμένο για το Port festival με τον εικαστικό Νίκο Τουμαζάτο (Το Εργαστήρι). Αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό Ελένη Χριστοδουλοπούλου

Πληροφορίες: 6981998604 / Δηλώσεις συμμετοχής στο portfestival@gmail.com

Εκθέσεις (19:00-00:00)

*Έκθεση Βιβλίου

* Έκθεση ζωγραφικής & κατασκευών της αρχιτέκτονα-εικαστικού Αθηνάς Γαλανοπούλου

*Έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Χρήστου Φερλέ

*Bazaar χειροποίητων δημιουργιών

Παράλληλες δράσεις (19:00-21:00)

*απαγγελία ποίησης από την ηθοποιό Ελένη Χριστοδουλοπούλου
*background dj set by Nefe Li
*επίδειξη με τα σκάφη από το Ναυτικό Όμιλο Κατακόλου
*σκάκι
*προβολή μουσικών video

Διοργάνωση

Collectiva Artenativa – Αέναον ΚοινΣΕπ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο