Ο Ταΰγετος στα θεϊκά βουνά της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είστε έτοιμοι για περιπέτειες στα βουνά της Ελλάδας;

Η Ελλάδα εκτός από πληθώρα όμορφων νησιών, διαθέτει και ορεινά τοπία που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Μπορεί να μην είσαι λάτρης των βουνών, όμως αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στους ορεινούς προορισμούς και που ξέρεις, ίσως αναθεωρήσεις με την πρωτοτυπία και μοναδικότητα του φυσικού τοπίου. Η πλούσια βλάστηση, η θέα από τα βουνά και η πεζοπορία είναι ορισμένοι λόγοι που θα συμβάλουν στην αλλαγή της διάθεσής σου!

Όλυμπος, Θεσσαλία – Κεντρική Μακεδονία

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο στα Βαλκάνια, μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο, στα 2917 μέτρα, πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Εδώ δεν άφησε ασυγκίνητους τους 12 θεούς, οι οποίοι τον επέλεξαν ως κατοικία τους!

Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας και έχει ανακηρυχθεί από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο “διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας”, υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε., ενώ το 1987 ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.

Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο “διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας”, υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε., ενώ το 1987 ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.

olympos

Σμόλικας, Βόρεια Πίνδος

Το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, στα 2.637 μέτρα, καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Από εκεί πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος. Διαθέτει μια ξεχωριστή ομορφιά, αφού η πλούσια βλάστηση και η Δρακόλιμνη που σχηματίζεται κάτω από την υψηλότερη κορυφή του συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

smolikas

Τύμφη, Βόρεια Πίνδος

Είναι βουνό της Ηπείρου στην περιοχή του Ζαγορίου, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Γκαμήλα στα 2.497 μέτρα. Αποτελεί ένα ξεχωριστό βουνό της Ελλάδας, όντας αλπικό και συνδυάζοντας δύο διαφορετικές όψεις. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο «Φαράγγι του Βίκου».

Η βορινή πλευρά διαθέτει ορθοπλαγιές που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες, οι οποίες θυμίζουν έντονα τις Άλπεις, γι’ αυτό και η Τύμφη είναι γνωστή ως “αναρριχητικός παράδεισος της Ελλάδας“. Στα οροπέδια υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη.

timfi bouno

Παρνασσός, Στερεά Ελλάδα

Ο Παρνασσός, στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας φτάνει μέχρι τα 2.457 μέτρα, με υψηλότερη κορυφή τη Λιάκουρα, αποτελώντας ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Αν και είναι γνωστός ως χειμερινός προορισμός, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, αξίζει και αυτή την εποχή να τον επισκεφτείτε κάνοντας τη βόλτα σας στην εντυπωσιακή Αράχωβα και την Αγόριανη. Είτε είστε λάτρεις της πεζοπορίας είτε όχι, θα λατρέψετε τον Παρνασσό, αφού η περιπλάνηση στο βουνό, οι ορεινές και δασικές διαδρομές, τα καλντερίμια και τα χωριουδάκια θα σας δημιουργήσουν ξεχωριστές αναμνήσεις.

parnasos

Ταΰγετος, Πελοπόννησος

Ο Ταλετός κατά τους αρχαίους Έλληνες είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου και εκτείνεται μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης-Ευρώτα και Μεσσηνίας, με ύψος 2.404 μέτρα. Η κορυφή του ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι.

Πολλές είναι οι διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές του, αλλά υπάρχουν και παλαιά μονοπάτια, για τους έμπειρους στις μεγάλες διαδρομές, που ξεκινούν από τα χωριά στα πεδινά και φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς.

Για μια διαδρομή στην καταπράσινη φύση, τα έλατα, τα πέτρινα γεφύρια, τα ποταμάκια, επιλέξτε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Ξεκινώντας από την Αναβρυτή, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε το ομώνυμο φαράγγι, να κατευθυνθείτε προς τον Μυστρά ή να φτάσετε στο καταφύγιο της Βαρβάρας.

Ψηλορείτης, Κρήτη

Άπειρες είναι οι ομορφιές που κρύβει το νησί, μεταξύ των οποίων και ο Ψηλορείτης, με ύψος 2.453 μέτρα, 7 μόλις εκατοστά χαμηλότερος από τα Λευκά Όρη του νομού Χανίων. Οι 5 κορυφές υπερβαίνουν τα 2.000 μέτρα, ενώ στα 1495 μέτρα βρίσκεται το Ιδαίο άντρο, σπήλαιο και αρχαιολογικός χώρος, όπου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια.

Η μοναδικότητα του τοπίου συντίθεται από την πλούσια πανίδα και χλωρίδα με είδη, τα οποία φύονται μόνο στις πλαγιές του και γι’ αυτό εντάσσεται σε δύο περιοχές NATURA 2000, ενώ μπορούν να προστεθούν στην ομορφιά της περιοχής τα βαθιά φαράγγια και τα δάση. Μπορείτε να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή από τα νότια, με αφετηρία τις Καμάρες, τον Φουρφουρά ή τα Πλατάνια, ή από το οροπέδιο της Νίδας.

Διαθέτει μαγευτικά σπήλαια που θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, όπως το σπήλαιο Μαραθοκεφάλα, το σπήλαιο Μελιδονίου και το σπήλαιο Σφεντόνη.

psiloreitis

Καϊμακτσαλάν, Πέλλα-Φλώρινα

Το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στον νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας. Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα, όπου βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, το οποίο απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας, παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου και εκεί γίνεται η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

Κατά μια εκδοχή το όνομα της κορυφής σημαίνει “λευκή κορυφή”, όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο βουνό θα συναντήσετε πυκνά δασωμένες κοιλάδες, δάση δρυός, οξιάς και πεύκης καθώς και πλούσια και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

Στο όρος υπάρχουν υδάτινοι όγκοι σε μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρας βρίσκεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος. Είτε λατρεύετε τη φύση, είτε την ορειβασία, είτε το σκι, το Καϊμακτσαλάν είναι ιδανικό, αφού συνδυάζει τα πάντα. Αξίζει να κάνετε μια διαδρομή στο μοναδικό αυτό τοπίο, ενώ ιδιαίτερη είναι αυτή που καταλήγει στο “Pέμα του Φλώρου”. Από το όρος Βόρας θα αντικρίσετε μοναδικά θεάματα, αφού από εκεί θα θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική θέα προς τη Λίμνη Βεγορίτιδα.

kaimaktsalan

Τι περιμένεις λοιπόν; Μην επιλέξεις τα συνηθισμένα, γίνε ένας από τους λίγους, ετοίμασε τον απαραίτητο εξοπλισμό και επίλεξε έναν από τους ορεινούς εναλλακτικούς προορισμούς που σου προτείνουμε!

Πηγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:02:12

Αργολίδα: Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή των Μυκηνών

Πυρκαγιά ξεσπασε το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου στην...

Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (17/06/24)

Θέματα της ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής...

Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 το έργο της Αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου (Β’ Φάση)

Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από την επίσημη Απόφαση Ένταξης της Πράξης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ19» (ΑΔΑ: ΡΗ07Η-ΦΔΒ), η οποία περιλαμβάνει και τα έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Β Φάση). Η

Σύσταση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Γορτυνίας

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.)του Δήμου Γορτυνίας με απόφαση του Δημάρχου Γορτυνίας κου ΕυστάθιουΚούλη.Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας έχει την ευθύνησυντονισμού του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη,ετοιμότητα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εντός των ορίων του Δήμουπρος όφελος της εξυπηρέτησης των σκοπών πολιτικής προστασίας.Στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο