Σωματείο Εργαζομένων Αρκαδίας: «Να πληρωθούν οι υπερωρίες, το δώρο Πάσχα και να δοθούν τα ρεπό και οι άδειες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα Καταστήματα και ΑΕ Ν Αρκαδίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που η κάθε μία έβαζε το λιθαράκι της στην απελευθέρωση του ωραρίου, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, άρον-άρον λίγες μέρες πριν αυτή κλείσει, μια απαράδεκτη τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα  η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων “μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας” (!) με απόφαση “του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου”.

 Αυτή η τροπολογία έρχεται μετά την ψήφιση του νόμου 5019/2023 από τη ΝΔ τον Φλεβάρη που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους όσες Κυριακές θέλουν. 

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να μοιράζει καλάθια ντροπής στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αλλά από ό,τι φαίνεται το καλάθι που προσφέρει στην εργοδοσία τα έχει όλα! Ωράρια, Κυριακές, εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, μισθούς-ψίχουλα και μια σειρά άλλους νόμους που εξασφαλίζουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας. Είναι ένα καλάθι που έχουν φροντίσει να γεμίσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις που στέκονται σούζα και νομοθετούν κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τα ωράρια-λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, την εξοντωτική δουλειά σε εορταστικά ωράρια, Νύχτες όλων των αποχρώσεων. Όλα αυτά προστίθενται στο συνεχές λιώσιμό μας μέσα στα καταστήματα από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά από πόστο σε πόστο, την εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία και την ασφάλειά μας. Έχουμε φτάσει στα όριά μας αδυνατώντας να εξασφαλίσουμε μέρα και ώρα για να ξεκουραστούμε, για να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Έχουμε όμως επιλογή  και αυτή δεν είναι άλλη από τη μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας, το δυνάμωμα του αγώνα μας, διεκδικώντας αυτά που εμείς έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια.  

Αυτό επιβεβαιώνουν οι  συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια μέσα στον Μάρτη που εμπόδισαν να συγκαλυφθεί  το έγκλημα στα Τέμπη, οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, Μ. Βρετανία, το Ισραήλ. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να βάλουμε φρένο στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους. 

 

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμαρχο να αποφασίζει ακόμα και 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

 

Διεκδικούμε:

  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Για την περίοδο του εορταστικού ωραρίου μπροστά στο Πάσχα:

  • Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες μας.
  • Να καταβληθεί το δώρο Πάσχα χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούμαστε.
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο