Το Ναύπλιο 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση του υποδέχθηκε το σπαθί του Στάικου Σταϊκόπουλου (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας στιγμή για την πόλη του Ναυπλίου αλλά και όλη την Αργολίδα καθώς την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση του Παλαμηδίου και της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρικό ζυγό, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν το σπαθί του ήρωα Στάϊκου Σταϊκόπουλου.

[iframe width=”554″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/0BJwFzKvfFk” title=”ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 20/11/2022″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους.

Ήταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

IMG 20221120 121531 1

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Φέτος η πόλη του Ναυπλίου γιορτάζει τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσής της με ένα δεκαήμερο εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και Πολιτιστικοί φορείς.

DSC 3797

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής της σπάθας του ήρωα και απελευθερωτή του Παλαμηδίου και του Ναυπλίου Στάϊκου Σταϊκόπουλου από το Ίδρυμα Αγίας Τριάδας στην Τήνο,  με την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου “Αρματωμένοι Μωραϊτες”.

Η υποδοχή της σπάθας του ήρωα πάνω σε στρατιωτικό όχημα, με την συνοδεία της αστυνομίας και μοτοσυκλετιστών της ΔΙΑΣ έγινε στις 11:30 το πρωί στην είσοδο της πόλης και στην συνέχεια η μεταφορά της στο ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου.

NAFPLIO EPISTROFH SPATHAS STAIKOPOULOU PORTHITI PALAMHDIOU16

Ακολούθησε η Τελετή παράδοσης – παραλαβής της σπάθας στον Δήμαρχο Ναυπλιέων και Επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο π. Παναγιώτης Κιντής.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ εδώ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο