Η Ίδρυση του Πρώτου Ταχυδρομείου στο Ναύπλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tο Εκτελεστικό του 1824 (Ιανουάριος 1824 – 1826) ήταν η τρίτη «Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας» με πρόεδρο τον Γεώργιο Κουντουριώτη.

Πρόεδρος – Γεώργιος Κουντουριώτης
Γκίκας Μπότασης, αντιπρόεδρος
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, γενικός γραμματέας
Αναγνώστης Σπηλιωτάκης
Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης
Ιωάννης Κωλέττης.

Ιδρυσε το Πρώτον Ταχυδρομείον στο Ναύπλιον το οποίο βέβαια όπως ήταν φυσικό λειτούργησε πρωτόγονα. Η «Δηλοποίηση του Επιστάτου του Ταχυδρομείου», έτσι ονομαζόταν ο διευθυντής, δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθ. 40/ 24 Φεβρουαρίου 1826 φύλλον της «Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος» που εκδιδόταν στο Ναύπλιο στο ισόγειο του Ενετικού κτιρίου του Αγίου Γεωργίου.

« Αδεία της Σεβαστής Διοικήσεως,δοθείσης δια του Υπουργού Εσωτερικών κατά την 26η Ιανουαρίου 1826, υπ΄αριθ. 2966 συσταίνεται ταχυδρομείον με τέσσερα γραφεία ,εν εις Ναύπλιον Κεντρικόν, και ανα έν εις Καλαμάκιον, Μέγαρα, και Αθήνας. Ο ταχυδρόμος θέλει διέρχεται δι αυτών και θέλει φθάνει από Ναύπλιον εις Αθήνας εις 30 ώρας. Το γραφείον του Ταχυδρομείου βρίσκεται εις τον Αγιον Γεώργιον (Ενετικό κτίριο) εις το πρώτο πάτωμα. Άμα φθάνει ο ταχυδρόμος στο Ναύπλιον, θέλει γίνεται κατάλογος των γραμμάτων με ονόματα και θέλει εκτίθεται στον Πλάτανον της Πλατείας. Κάθε γράμμα από μισήν κόλλα του ταχυδρομείου πληρώνει 20 παράδες και το διπλούν 40 παράδες. Τα γράμματα τα Δημόσια, δηλαδή της Διοικήσεως, των Υπουργείων κλπ είναι ελεύθερα από πληρωμήν.»

Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι το πρώην κρατικό μονοπώλιο που παρείχε στην Ελλάδα ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σήμερα είναι ανώνυμη εταιρία με μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα ΕΛΤΑ έχουν το μονοπώλιο της έκδοσης γραμματοσήμων. Εκδίδουν γραμματόσημα από το 1861.

Επιμέλεια: Γιάννης Μακρής, Γραμματέας του Προοδευτικού Συλλόγου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ”

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο