«Ημέρα μνήμης και τιμής η χθεσινή για τον Δήμο Άργους Μυκηνών. Ποτέ πια γενοκτονίες ποτέ πια ολοκαυτώματα»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, ο Δήμος Άργους Μυκηνών διοργάνωσε χθες Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στην πόλη του Άργους, τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και μεταξύ άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδηςενω μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιώργος Πατούλης.  Παρόντες και οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, και Α. Πουλάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κ. Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναζαρέτ, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ελλήνων Εβραίων και εκπροσώπων από το Ισραήλ, εκπρόσωποι Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος  στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με την Ζέζραελ Βάλλευ του Ισραήλ με στόχο την ανάπτυξη των συνεργασιών των δυο δήμων στον τουρισμό, το εμπόριο, την αγροτική ανάπτυξη, τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές ανταλλαγές κλπ. αλλά και την σπουδαιότητα του μνημείου που τοποθετήθηκε στο Αργος.

«Με αφορμή λοιπόν, τον εορτασμό της ημέρας αυτής, βρισκόμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων θυμάτων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πιστεύω και ελπίζω από καρδιάς πως το μνημείο αυτό θα αποτελέσει φάρο και πυξίδα για τις γενιές που έρχονται αναδεικνύοντας την μνήμη των εγκλημάτων αυτών και θα αποτελέσει έμπρακτη απάντηση σε όψιμους νοσταλγούς φασιστικών και μισαλλόδοξων θεωριών. Είναι  χρέος μας, να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυμάτων αυτών αλλά και των εγκλημάτων που τελέστηκαν αυτές τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους με ίδια αφετηρία, το αδιάλειπτο μίσος» ανέφερε ο Δήμαρχος Άργους κ. Δημήτρης Καμπόσος στην ομιλία του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης  μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του: «Ποιος θα περίμενε ότι σήμερα θα ζούμε έναν τόσο σκληρό πόλεμομ με βαθιά εγκληματικές πράξεις εις βάρος του ουκρανικού λαού ο οποίος συντελείται από ένα άλλο κράτοςμ με μία απρόκλητη επίθεση με μία αμφισβήτηση των συνόρων, που μας θυμίζουν όλα αυτά τα οποία πρέπει να αναδείξουμε και σήμερα. Αν λοιπόν οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί, οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον, είναι σημαντικό να κάνουμε ότι μπορούμε για να στέλνουμε κάθε φορά ένα πολύ ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα  ανεχτεί ποτέ ξανά τέτοιου είδους πρακτικές και το μνημείο στο Άργος,  θα πρέπει επίσης να υπομνήσει αυτό που πρέπει να είναι η επωδός μας για όλα αυτά τα εγκλήματα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας,  ποτέ ξανά! ποτέ πια!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία λαϊκής αγοράς) όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγία Σουμελά έκλεισε την ημέρα με τον Πυρίχιο χορό στο μνημείο συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο