Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας-Πορτογαλίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψε στη Λισαβόνα ο Χρήστος Στυλιανίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2023

 

Τη Λισαβόνα επισκέφθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας José Luís Carneiro και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων, Janez Lenarčič, όπου συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου για τα Διδάγματα της Αντιπυρικής Περιόδου 2022» που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. 

Στην παρέμβασή του ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε τη διασύνδεση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας και τόνισε ότι μπροστά στις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο εθνική. Χρειάζεται συλλογική Ευρωπαϊκή απάντηση. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η γενναία χρηματοδότηση για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Χρήστος Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Υπουργό Εσωτερικών José Luís Carneiro, με τον οποίο υπέγραψαν Συμφωνία για την παροχή αμοιβαίας συνδρομής και συνεργασία στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας. Ξεχωριστή συνάντηση είχε, επίσης, και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, Janez Lenarčič.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Η υπογραφή της Συμφωνίας σηματοδοτεί τις εξαιρετικές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας σε διμερές επίπεδο αλλά και εντός ΕΕ.  Η εφαρμογή της Συμφωνίας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στενή και παραγωγική συνεργασία που ήδη έχουμε στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας και ειδικά στα θέματα Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων Φυσικών Καταστροφών. Θα συμβάλει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στους τομείς της εκπαίδευσης στελεχών και ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών και, βεβαίως, στην παροχή αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση κρίσης. Η περυσινή αντιπυρική περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Έδειξε με σκληρό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις όπως είναι οι μεγάλες πυρκαγιές. Μόνο με συνεργασία σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Η απάντηση στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι η ευρωπαϊκή συλλογική δράση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Αυτός είναι ο κοινός στρατηγικός στόχος Ελλάδας και Πορτογαλίας ο οποίος υπηρετεί ταυτόχρονα την αξία της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Λισαβόνας Carlos Moedas με τον οποίο συζητήθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις από την κλιματική κρίση και οι συνέπειες της, ειδικά σε πόλεις της Νότιας Ευρώπης όπως η Αθήνα και η Λισαβόνα.

Κατηγορία: 
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο